Ilmanvaihdon remontti

Painovoimaisen ilmanvaihdon parannus, omakotitalot ja taloyhtiöt.

Teemme ilmanvaihdon parannuksia omakotitaloihin ja taloyhtiöihin ja muihin puutteellisella ilmanvaihdolla oleviin kiinteistöihin. Yleisesti kohteissamme on painovoimainen tai koneellinen poistoilmanvaihto.

Mitä hyödyt?

Ilmanvaihdon remontointi tuo seuraavia etuja sinulle ja kiinteistöllesi

Sinulle

 • Terveellinen ja puhdas sisäilma.
 • Aina raikas koti.
 • Alentaa radonpitoisuutta.
 • Pitää hiilidioksidipitoisuuden sopivana.
 • Tasainen lämpötila ja vähemmän vedontunnetta.

Kiinteistölle

 • Hallittu ilmanvaihto

 • Vähentää rakenteiden kosteus riskiä.

 • Asunnon arvo paranee ja helpottaa myyntiä.

 • Ikkunat ei huurru.

 • Tulipesät toimii paremmin ja mikä tärkeintä korvausilma tulee takalle hallitusti.

Miten ilmanvaihdon remontti tehdään?

Ilmanvaihtoremontti voidaan toteuttaa muutamilla erilaisilla ratkaisuilla. Teemme ilmanvaihto kartoituksen, jonka yhteydessä esitetään kyseiseen kohteeseen sopivin ratkaisu. Seuraavassa esimerkkejä ratkaisuista.

Perinteinen painovoimaisen ilmanvaihdon parannus tehostavilla laitteilla

Painovoimaisen ilmanvaihdon kunnostus tehostavilla laitteilla on turvallinen ilmanvaihtojärjestelmä, jossa puhtaisiin tiloihin, kuten makuu- ja olohuoneeseen asennetaan suodattimella oleva kiertoilmalämmittävä korvausilmajärjestelmä Finluft FLS20. WC:n ja kylpyhuoneen poistoa tehostetaan tarvittaessa asentamalla niihin automaattisesti toimivat nykyaikaiset poistoilmapuhaltimet. Välioviin asennetaan tarvittaessa siirtoilmasäleiköt, jotta ilma pääsee kulkeutumaan huoneesta toiseen ovien ollessa suljettuna. Ilmanvaihto on kokonaisuus ja nämä kaikki yhdessä oikein asennettuna takaavat raikkaan ja puhtaan sisäilman ilman kylmän vedon tunnetta.  Jokaisessa kiinteistössä ja kodissa hyödynnetään olemassa olevaa ilmanvaihtojärjestelmää mahdollisimman hyvin. Lopuksi tehdään tarkat säätö ja mittaustyöt.

Suomessa kehitetty korvausilmajärjestelmä on edullinen ja nopea asentaa Ja järjestelmä täyttää Suomen rakennusmääräykset. ilma kulkee aina puhtaista tiloista likaiseen ja sieltä ulos. Ilmanvaihto toimii näin myös kesällä.

Järjestelmässä on energiatehokas korvausilmalaite

Korvausilma sekoitetaan laitteessa lämpimän huoneilman kanssa ja ohjataan katon rajaan. Ilma sekoittuu siellä olevaan lämpöiseen ilmaan ja virtaa alaspäin. Näin saadaan hyödynnettyä katon rajassa oleva hukkalämpö ja asunnon lämmityskulut pienenevät.

Raikas ilma tulee taloon seinään asennettujen korvausilmalaitteiden kautta. Laite on testattu kylmissä oloissa. Lattian ja katon lämpötilaerot saadaan minimoitua. 

Edulliset käyttökustannukset

järjestelmän laitteet ovat pienikokoisia, tyyliltään siistejä ja erittäin hiljaisia. Energiankulutus on hyvin alhainen. Keskimäärin 120 neliöisessä talossa järjestelmä käyttää sähköä noin 10 euroa vuodessa.

Finluft FLS20

Perinteinen painovoimaisen ilmanvaihdon parannus. Erilaiset korvausilma ratkaisut.

Huonekohtainen ilmanvaihto lämmöntalteenotolla olevilla Mitsubishi Electric Lossnay mini-ilmanvaihtolaitteilla

Huonekohtaiseen ilmanvaihtoon sellaisiin tiloihin, joissa on puutteellinen tai kokonaan puuttuva ilmanvaihto. Tällaisia tiloja ovat esim. Kodit, kellarit, autotallit, toimistot, kokoustilat, luokkahuoneet. Laadukkaassa laitteessa on erinomainen lämmöntalteenotto. Patentoidussa laitteessa poisto- ja tuloilma kulkee aina omia kanavia pitkin, jolloin sisään tuleva ilma on aina puhdasta ja suodatettua. Laadukkaalla ja huolellisella asennuksella laitteet kestävät käytössä pitkään. Mitsubishi Electric Lossnay mini-ilmanvaihtolaitteita on kahta kokoa. Pienempi VL-50 soveltuu makuuhuoneisiin ja muihin pienempiin tiloihin ja isompi VL-100 olohuoneisiin ja isompiin tiloihin. 

Poistoilmakanavien tai hormien puhdistus  on järkevää tehdä iv-remontin yhteydessä jos puhdistuksesta on kulunut jo aikaa.

MITEN PAINOVOIMAINEN ILMANVAIHTO TOIMI?

 

MIKSI ILMANVAIHTO EI TOIMI ENÄÄ SUUNNITELLUSTI JA MIKSI ILMANVAIHDON PARANNUS ON JUURI NYT AJANKOHTAISTA TUHANSISSA ASUNNOISSA?

Painovoimaisen ilmanvaihdon toiminta periaate täältä.

Painovoimainen ilmanvaihto perustuu yksinkertaisiin fysiikan lakeihin.

Lämmin ilma on viileää ilmaa keveämpää ja se nousee ylöspäin. Ylöspäin nousevalle ilmalle on rakennettu poistohormi, josta ilma pääsee ulos. Vastaavasti hormin aiheuttama veto aiheuttaa huoneistoon alipaineen, jonka seurauksena viileämpi korvausilma pääsee korvausilmaventtiileistä tai korvausilma-aukoista sisälle. Lämpötilan aiheuttaman paine-eron lisäksi tuuli vaikuttaa paine-eroon. Kovemmalla tuulella painovoimainen ilmanvaihto toimii paremmin kuin tyynellä ilmalla.

Ilmanvaihto edellytys hyvälle sisäilmalle.

Ilmanvaihdon tehtävänä on vaihtaa poistaa huoneesta kosteaa ja epäpuhdasta ilmaa ja tuoda tilalle happirikasta ja raikasta ilmaa. Ilmanvaihdon tehtävänä on tuoda ilma hallitusti ja huollettavia ilmareittejä pitkin.

Korvausilma on painovoimaisen ilmanvaihdon tärkein elementti​.

Toimiva painovoimainen ilmanvaihto edellyttää, että korvausilmaa saadaan riittävästi. Mikäli korvausilman saanti estyy, painovoiman aiheuttama alipaine ei riitä vaihtamaan huoneessa olevaa ilmaa. Korvausilmaa voidaan näin ollen pitää painovoimaisen ilmanvaihdon toiminnan kannalta tärkeimpänä elementtinä. Ilman riittävää, hallittua korvausilmaa ilmanvaihto ei pysty toimimaan oikein ja aiheuttaa ison kasan ongelmia. Painovoimainen ilmanvaihto on yleisin ilmanvaihtotapa ennen 1985 rakennetuissa taloissa. Painovoimaisen ilmanvaihdon idea on, että oleskelutiloihin tuodaan raikasta korvausilmaa korvausilmaventtiileiden kautta, ilma siirtyy siirtoilmareittejä pitkin kohti epäpuhtaampaa ilmaa sisältäviä huoneita, joista se poistetaan poistoilmakanavan tai poistoilmahormin avulla ulos. Korvausilma tuodaan yleensä makuuhuoneisiin ja olohuoneisiin. Poistoilmaventtiili ja poistoilmakanavat sijoitetaan useimmin keittiöön, pesuhuoneeseen, saunaan, wc:hen sekä eteiseen ja vaatehuoneisiin.

Vilpe wive

Ilmanvaihdon nykytilanne täältä.

Rakenteiden tiivistäminen ja pelkän poiston tehostaminen aiheuttaa taloissa ongelmia.

Painovoimainen ilmanvaihto on suhteellisen herkkä rakenteellisille muutoksia. Yleisesti seuraavat asiat aiheuttaa ongelmia:

 1.  Rakenteiden tiivistämisestä (ikkuna-, ovi- ja lämmitys järjestelmäremonteista sekä lisäeristämisestä)
 2.  Korvausilmaventtiileiden poistamisesta
 3.  Korvausilmaventtiileiden tukkimisesta
 4.  Siirtoreittien puutteesta
 5.  Poistoilmanvaihdon tehostamisesta

Painovoimainen ilmanvaihto ei toimi alkuperäisen toiminta-ajatuksen mukaan, jos rakenteita on tiivistetty ajattelematta ilmanvaihdon toimintaa. Kiinteistöjen rakenteisiin on usein tehty remontteja, jotka ovat tiivistäneet rakennetta. Ulkoseiniin mahdollisesti tehdyt lisäeristykset, sisäpuoliset levytykset ja pinnoitukset ovat vähentäneet luonnollisia korvausilmareittejä.

Korvausilmaventtiilit on voitu poistaa kokonaan. Vanhoissa alkuperäisissä ikkunoissa on voinut olla tuuletusikkunat, joita on käytetty talon tuulettamiseen. Tai ikkuna- ja oviremonttien seurauksena on tiivisteiden välissä olleet korvausilmareitit vähentyneet entisestään. Rakenteiden tiivistäminen ja puuttuvien korvausilmaventtiileiden vuoksi korvausilmaa ei saada riittävästi.

Korvausilmaventtiilien tukkimisesta aiheutuu se, että ilmanvaihto seisahtuu ja ilman liikkuminen loppuu. Painovoimainen ilmanvaihto ei toimi, jos korvausilmaventtiilit on tukittu kokonaan. Venttiilit on voitu tukkia remontin yhteydessä kiinteästi. Korvausilmaventtiileissä näkee valitettavasti myös mineraalivillaa, pyyhkeitä ja muita ilman liikkumista estäviä riepuja. Korvausilmaventtiiliä ei saa koskaan tukkia tällä tavalla.

Painovoimainen ilmanvaihto tarvitsee puhtaalle, ulkoa tulevalle, ilmalle siirtoreittejä talon sisälle. Ilmanvaihdon siirtoilmareitteinä toimii ovet ja muut kulkuaukot sekä ilmanvaihto ritilät väliovissa tai väliseinissä. Jos kynnyksillä varustettuja ovia pidetään kiinni, ei ilma pääse vapaasti virtamaan tilasta toiseen ja ilmanvaihto häiriintyy. Jos Siirtoreitit ja ilmanvaihtoritilät ovat riittämättömiä tai niitä ei ole lainkaan, painovoimainen ilmanvaihto ei toimi.

Painovoimaisen ilmanvaihdon tehostaminen poistoilmapuhallinta käyttäen voi olla vahingollista jos ei hallittua korvausilmaa saada riittävästi. Liian vähäistä ilmanvaihto on usein korjattu poistoilmanvaihtoa tehostamalla. Usein ajatellaan, että koneellisen poistoilmapuhaltimen avulla saadaan ilma huoneistossa vaihtumaan. Kuitenkin poistoilmanvaihdon tehostaminen ilman korvausilman huomiointia aiheuttaa ongelmia.

Poistoilmapuhaltimen aiheuttamasta suuremmasta alipaineesta johtuen korvausilmaa virtaa hallitsemattomasti rakenteiden ja muiden ilmareittien (viemärit, takan, leivinuunin ja kiukaiden hormit, jne) läpi hallitsemattomasti. Hallitsematon korvausilma tuo huoneistoon epämiellyttäviä hajuja ja epäpuhtauksia ja voimistuvaa vetoisuutta. Usein tehostettua poistoa ei voidakaan käyttää jatkuvasti edellä mainittujen ongelmien vuoksi.

 

Pyydä tarjous

ilmanvaihdon kunnostamisesta!

Osoite

Ala-Sallaantie 145
40500 Jyväskylä

Sähköposti

antti@nistek.fi